zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

10 „порока”, които всъщност са полезни



10 „порока”, които всъщност са полезни

Тъмният шоколад в умерени количества е доказано полезен.

Много от най-големите удоволствия в живота всъщност носят и значителни ползи за здравето.

5 април 2011, здраве.bg

... планирате една голяма продължителна отпуска.

Сексът като лекарство

Правенето на секс освобождава хормонът на щастието ендорфин и този, който допринася за привързаността – окситоцин. Чувството на свързаност с другия е наистина полезно за психичното здраве. Освен това е доказано, че хората, които правят секс веднъж или два пъти седмично имат по-високи нива на имуноглобин А, който предпазва организма от настинки и други инфекции.

И все пак сексът крие своите непредвидени рискове - например сексуално предавани инфекции (особено ако имате повече от една интимна връзка или не правите безопасен секс) и нежелано забременяване, така че покрай удоволствието и ползите не пропускайте да внимавате за неприятните последици.

Шоколад всеки ден

Експертите одобряват ежедневното похапване на малко шоколад – най-добре едно-две блокчета натурален - за да минимизирате ефекта от захарта и мазнините и да се възползвате максимално от ползите. Тъмният шоколад/какаото помагат за понижаването на кръвното налягане и риска от удар и осигуряват други ползи за сърдечносъдовата система. Тъмният шоколад съдържа антиоксиданти - флавоноиди, за които е известно, че подобряват еластичността на кръвоносните съдове.

Изследване, публикувано през 2010 г., установява, че яденето на 35 г тъмен шоколад ежедневно в продължение на две седмици понижава значимо нивото на хормоните на стреса. Уверете се, че шоколадът има поне 75% съдържание на какао и без угризения се насладете на удоволствието.

Вечер с приятели

Множество нови изследвания сочат колко голямо е влиянието на приятелите и семейството върху поведението ни – от това какво пием и ядем, до това колко килограма тежим. Силните социални връзки носят много ползи – по-малко настинки, по-добра мозъчна дейност, по-продължителен живот. Така че приятелствата са много полезни – когато излизате с хора, с които имате добре балансирани взаимоотношения, а не с такива, които ви вгорчават деня. И здравето.

Пълномаслени храни

Пълномаслените...

 
 
Още по темите:
психология    aлтернативи    секс и здраве    превенция    любопитно    
 
more news
rss
 
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.