zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

12 наистина здравословни комбинации от храни



12 наистина здравословни комбинации от храни

Зелената салата с добавено авокадо дава на тялото ударна доза каротеноиди.

Природата ни предлага храни, които, комбинирани, засилват ползите си за здравето ни.

здраве.bg

Храната трябва де удоволствие, а не задължение или нещо, което правим по необходимост. Мечтаете си за по-млада кожа, по-здрави кости или по-тънка талия? Смятате, че правите, каквото е по силите ви, но въпреки това резултатите не ви задоволяват? Предлагаме ви още нещо, което да допълни усилията ви и да ви помогне. Защото за всяко от предизвикателствата, пред които се изправяте, съществува и особено подходяща комбинация от храни.

1. Зелен чай + лимон = По-здраво сърце

Редовната консумация на зелен чай понижава риска от сърдечен инфаркт. Проучванията показват, че това се дължи на мощните антиоксиданти в неговия състав – т.нар. катехини. А в съчетание с лимонов сок или парченце лимон процентът на абсорбция на катехини в стомашно-чревния тракт се покачва до четири пъти!

Стратегия за здравословен живот: След като сте си попарили чаша зелен чай, изстискайте половин лимон (или друг цитрусов плод) в топлата напитка. Ако намирате това за твърде ангажиращо, потърсете в магазина зелен чай, обогатен аскорбинова киселина (витамин C).

2. Броколи + домати = Профилактика на рак

Броколито и доматите са едни от най-богатите на антиоксиданти храни, а ново проучване показва, че в комбинация тяхното действие се засилва и те могат да се окажат дори надеждна защита срещу някои видове рак. Съчетаната консумация на домати и броколи е по-ефективна в забавянето на рака на простата от ред други храни.

Стратегия за здравословен живот: Количеството на използваните зеленчуци в проучването е било около чаша и половина броколи и 2 чаши и половина пресни домати.

3. Червени камби + черен боб = По-силен имунитет

Консумацията на повече растителни храни безспорно е от полза за сърцето ви. За да подпомогнете и функцията на имунната си система и да подобрите абсорбцията на желязо в храносмилателния тракт, прибавете към диетата си червени камби. Те са отличен източник на витамин C и затова в комбинация с богати на желязо храни, каквато е черният боб...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
превенция    изследвания    хранене и диети    aлтернативи    
 
more news
rss
 
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.