zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Кафе!



Кафе!

фото: sxc.hu

Потенциалните ползи и рискове продължават да са спорни.

здраве.bg

... чаши. Този феномен е констатиран при мета-анализ на 9 последователни проучвания до 2005 г., в които са участвали почти 200 000 души, а резултатите не са повлияни от пола, теглото и географското положение.

Друг мета-анализ на 18 отделни проучвания заключва, че с всяка чаша кафе рискът за диабет тип 2 се понижава със 7%. Отчетен е бил и подобен процент на понижение при хората, консумиращи редовно чай или безкофеиново кафе.

Щом не кофеина, тогава какво в кафето ни предпазва от диабет?! Специалистите вече са почти единодушни - антиоксидантите! А кафето е изключително богато на тези толкова популярни в днешно време вещества.

Кафето също така съдържа значителни количества магнезий и хром, които участват в регулацията на кръвната захар и инсулина.

Задръжте с кофеина!

Фактът, че кофеинът може да е полезен, все още не означава, че винаги е такъв. Все още не е доказано, че консумацията на кафе води до увеличаване на антиоксидантите в тялото. Ясно е, че те са най-много в току-що смляното и приготвено кафе. Но тепърва предстои да се разбере дали и доколко тези антиоксиданти изобщо навлизат в кръвообращението ни. Такива проучвания тепърва предстоят.

Съдържащият се в „обикновеното“ кафе кофеин безспорно може да повиши кръвното налягане както и нивата на адреналина в кръвта.

Сърдечни заболявания и мозъчен инсулт

Кафето може да противодейства на няколко рискови фактора, които предразполагат към инсулт. На първо място това е потенциалният ефект върху риска от диабет тип 2, който съответно увеличава риска от сърдечни болести и мозъчен инсулт.

Освен това кафето се свързва с намаляване на риска от сърдечни аритмии (които пък от своя страна водят до сърдечни заболявания и инфаркт) както при мъжете, така и при жените. Според проведено сред над 130 000 души проучване, хората, които пият 1 до 3 чаши кафе на ден са с 20% по-нисък риск от нарушен сърдечен ритъм, отколкото въздържателите. Без значение...

 
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    превенция    изследвания    
 
more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.