zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Кафе!



Кафе!

фото: sxc.hu

Потенциалните ползи и рискове продължават да са спорни.

здраве.bg

... от другите рискови фактори!

А за жените, кафето може да означава по-нисък риск от сърдечен удар. В изследване от 2009 г., в което са взели участие 83 700 жени, с 20% по-нисък риск от удар се е наблюдавал при тези, които са пиели 2 или повече чаши кафе на ден, отколкото при тези, които не са пиели или количеството е било по-малко от 2. Това е констатация, която не е била повлияна от евентуалното наличие на високо кръвно налягане, високи нива на холестерол или констатиран диабет тип 2.

Паркинсон и Алцхаймер

За болестта на Паркинсон, данните винаги са били единодушни - високата консумация на кафе се свързва с намаляване на риска. Допуска се, че това най-вероятно се дължи на кофеина, без обаче да е изяснен точният механизъм.

Кафето също така се свързва с по-нисък риск от деменция, включително и болестта на Алцхаймер. В проучване от 2009 г, проведено във Финландия и Швеция, наблюденията показват, че от 1400 човека, следени около 20 години, тези, които са пиели 3-5 чаши кафе на ден са били с 65% по-нисък риск да развият деменция/болестта на Алцхаймер, в сравнение с тези, които не са консумирали кафе въобще или само от време на време.

Рак

Доказателствата за защитния ефект на кафето спрямо рака са още оскъдни и с по-малка тежест (в сравнение с тези за диабет тип 2 например). Но специално за рака на черния дроб вече са натрупани доста солидни данни. Всички изследвания показват, че високата консумация на кафе намалява риска от цироза и рак на черния дроб, но отново без да е ясно как точно се получава този ефект.

Бременност

Проведено в САЩ изследване, твърди, че умерената употреба на кофеинови напитки - по-малко от 200 мг кофеин на ден (или две чаши нормално кафе) – не изглежда да има значим ефект върху причините за спонтанен аборт, преждевременно раждане или аномалии при плода.

Въпреки това ефектите на по-големите дози кофеин върху бременността остават неизвестни, а някои проучвания...

 
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    превенция    изследвания    
 
more news
rss
 
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.