zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

25 храни, които ще ни помогнат и срещу сериозни заболявания



25 храни, които ще ни помогнат и срещу сериозни заболявания

Човек е това, което яде, твърди старата поговорка, и това не е измислица.

здраве.bg

Диабет. Рак. Мигрена. Артрит. Това са все сериозни болести, които за съжаление в днешно време стават по-широко разпространени. Някои хора, но за съжаление най-вече онези, които вече страдат от тях, знаят, че погрешната диета може да утежни тези състояния. Но правилният начин на хранене може да ни помогне не само да намалим съществено риска, но и да ги държим под контрол, дори да помогне при лечението им. Според Джои Бойър, която е сред най-популярните американски диетолози, правилното и здравословно хранене не е нито толкова сложно, нито трябва да е свързано с особени лишения.

Човек е това, което яде, твърди старата поговорка. Това, казано по друг начин, означава, че ако преяждаме, и то с нездравословни храни, вероятно накрая наистина ще се разболеем. Но, ако избираме полезни храни, може не само да се предпазим, но и при наличие на някакъв здравословен проблем, дори да включим диетата в неговото решаване.

Как да направите “основен ремонт” на хранителните си навици

В публикациите си Бойър споделя своите тайни за това как да се справяме със здравословните проблеми с лесни хранителни програми от по четири стъпки. Авторката се фокусира върху конкретно често срещано заболяване или състояние като например висок холестерол, високо кръвно налягане, остеопороза, мигрена, променливо настроение и други.

Крехките протеини, висококачествените въглехидрати, мононенаситените и омега-3 мазнините, както и богатите на вода храни, са в основата на хранителния план на Бойър. Тя прeпоръчва храни, които доказано подобряват здравето, и се позовава на научни изследвания, които ни напомнят, че често най-доброто лекарство не идва от лекарските кабинети, а от чиниите ни – защото ядем всеки ден, по няколко пъти. Но в крайна сметка, както акцентира авторката, хората сами са отговорни да си създадат правилната нагласа, да поискат да се придържат към един или друг план.

Съветите на Бойър са проверени в практиката и носят значителни подобрения, включително:
- повече енергия;
-...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    хранене и диети    заболявания    
 
more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.