zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

8 начина да отслабваме ефективно



8 начина да отслабваме ефективно

Сериозните лишения и гладът не са в основата на успешното намаляване на килограмите.

Главното са постоянството и постепенното сваляне на килограмите.

здраве.bg

... е да ядете колкото възможно най-близко до обичайното и пак да стопявате мазнини. Рязкото намаляване на приеманите калории е лоша идея – то силно забавя метаболизма и организмът започва да топи мускулите, а не мазнините.

През първата седмица може да загубите 2 до 3 литра вода. След нея обаче това количество ще спадне само по около половин литър седмично (с известни отклонения). Ако това не се случи, намалете калориите с още 100 и следете какво ще се случи през следващите 7 дни. Дори да не се напредвате бързо колкото ви се иска, посоката е правилна.

6. Постоянство: Трябва да спазвате тази хранителна програма по 6 дни в седмицата.

Седмият ден е “свободен” - да си похапвате каквото искате. Някои диетолози не са особени привърженици на този план, защото според тях много хора използват седмия ден като претекст да преяждат солидно. Затова например в неделите можете да хапнете малко пица, топка сладолед или друг десерт, но не в големи количества. След преяждане нивата на кръвната захар се повишават за дълго - над 7 часа. Това напълно ще прекъсне процеса на отслабване.

Целта е постоянство, не перфекционизъм. Човек трябва да е способен да се наслаждава на живота и на храните, които харесва, но му е нужна малко първоначална дисциплина.

7. Силови тренировки: За всеки половин килограм мускулна маса, ще изгаряте допълнително по 30-50 калории на ден.

Ако натрупате 1 кг мускули, това са приблизително 36000 калории за година. Само три до четири тренировки с продължителност по 35 минути до час ще са достатъчни. За симетрия и баланс - тренирайте цялото тяло (крака, прасци, гръден кош, гръб, рамена, бицепси, трицепси и коремни мускули). Силовите тренировки не трябва да са продължителни и тежки, а съобразени с формата ви и разнообразни.

Ако самата мисъл за щангите ви отблъсква, тогава проявете креативност и си вземете аудио или видео упражнения, които комбинират силови и кардио упражнения.

8. Кардио упражнения: Правете ги 3 до 5 пъти седмично

Умерените...

 
 
Още по темите:
съвети от лекаря    хранене и диети    
 
more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.