zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Навременните изследвания са повече от елементарни мерки за предпазванеНавременните изследвания са повече от елементарни мерки за предпазване

Скринингът срещу различни заболявания съществено намалява риска от тях.

здраве.bg

... на колоректален рак.

Скрининг за колоректален рак

Колоноскопията е предпочитаният метод за изследване на дебелото черво. Използвайки подвижна сонда и прикрепена към нея камера, гастроентерологът може да прегледа дебелото ви черво по цялата му дължина и да диагностицира патологични промени в него. Полипите могат да бъдат също премахнати по време на това изследване.

Глаукома

Глаукомата е една от водещите причини за слепота. Тя причинява необратими увреди върху зрителния нерв, което води до прогресивна загуба на зрението. Рисковите фактори са напреднала възраст, фамилност, предшестващи травми на окото и използване на стероиди. Изследвания проведени от очен лекар трябва да се правят редовно и да зачестяват с напредване на възрастта. Експертите препоръчват хората на възраст от 40 до 54 години да проверяват зрението си веднъж на една до три години. След тази възраст всеки човек трябва да преглежда очите си поне веднъж на 12 месеца.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    заболявания    
 

more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.