zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Навременните изследвания са повече от елементарни мерки за предпазванеНавременните изследвания са повече от елементарни мерки за предпазване

Скринингът срещу различни заболявания съществено намалява риска от тях.

здраве.bg

... , когато сърцето се съкращава. Долната граница (диастолно) е налягането в артериите през сърдечната пауза. Нормалните стойности при възрастни са равни или под 120/80. Кръвно налягане по-високо от 140/90 е артериална хипертония.

Висок холестерол

Високите нива на LDL холестерол в кръвта е основен рисков фактор за развитие на сърдечно-съдова болест и атеросклероза. Атеросклерозата е състояние на втвърдяване и задебеляване на артериалната стена, които се причиняват от образуването на плаки в артериите. Първоначално състоянието протича безсимптомно, но в последствие може да причини инфаркт на сърцето и мозъчен инсулт. Други рискови фактори за атеросклероза са високо кръвно налягане, диабет и тютюнопушене. Воденето на здравословен начин на живот и приемът на лекарства може да понижи риска от сърдечно-съдова болест.

Определяне на нивата на холестерол

При възрастни хора нивата на холестерол и триглицериди в кръвта трябва да се изследват поне веднъж на всеки 5 години, а при рискови групи – много по-често.

Диабет тип 2

Една от основните причини за преждевременна смърт в развитите страни е диабетът, защото нелекуваната захарна болест повишава значително риска от сърдечно-съдова болест, бъбречна недостатъчност, загуба на зрението, увреди на нервната система и мозъчен инсулт.

Скрининг за диабет тип 2

След 45 годишна възраст трябва редовно да проверявате нивата си на кръвна захар, особено ако почувствате някои от следните оплаквания:

- Повишен апетит и жажда

- Често и обилно уриниране

- Обилно изпотяване

- Безпричинно покачване или загуба на тегло

Рак на дебелото черво (колоректален рак)

Ракът на дебелото черво заема едно от челните места по смъртност, причинена от рак изобщо. Повечето случаи на колоректален рак се развиват в резултат на злокачествено израждане на полипи, които представляват анормални образувания в дебелото черво. Ранното откриване и премахване на тези полипи предотвратява развитието...

 
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    заболявания    
 

more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.