zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Навременните изследвания са повече от елементарни мерки за предпазванеНавременните изследвания са повече от елементарни мерки за предпазване

Скринингът срещу различни заболявания съществено намалява риска от тях.

здраве.bg

... болезнени костни фрактури, които се предизвикват спонтанно или в резултат на незначителни травми.

Скрининг за остеопороза

Неинвазивно изследване наречено двуенергийната рентгенова абсорбциометрия (DXA) може да измери костната плътност и да открие остеопороза много преди да се стигне до счупвания на кости. Изследванията на костната плътност се препоръчват на всички жени над 65 годишна възраст, а при наличието на предразполагащи фактори за остеопороза и по-рано.

Рак на кожата

Най-опасната форма на кожен рак е меланомата. Тя представлява злокачествено образувание, което засяга клетките произвеждащи пигмента на кожата. Рискови групи са хора със светла кожа и с множество бенки по своето тяло. Рискът се увеличава при прекомерно излагане на слънце особено през летните месеци. Ранното лечение на кожен рак в повечето случаи е успешно.

Скрининг за кожен рак

Американското раково общество и американската академия по дерматология препоръчват редовното самоизследване на кожата за наличието на каквито и да е промени в пигментацията й. Ако забележите нещо нередно, незабавно алармирайте вашия лекар.

Високо кръвно налягане (хипертония)

С възрастта се покачва риска от артериална хипертония. Нездравословният начин на живот и наднорменото тегло са също фактори предразполагащи към повишаване на артериалното налягане. Високото кръвно, наричано още „тихият убиец” може да причини сериозни увреждания на определени органи без наличието на каквито и да е симптоми. Сами разбирате, че хипертонията трябва да се лекува и лечението е доживотно, благодарение на което може да се предотврати развитието на сърдечно-съдови усложения – инфаркт и инсулт и бъбречна недостатъчност.

Скрининг за високо кръвно налягане

Измерването на кръвното налягане се извършва с апарат, наречен сфигмоманометър. Измерват се две стойности на артериалното налягане . Горната граница (систолно налягане) е налягането, което кръвта оказва срещу стената на артериите...

 
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    заболявания    
 

more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.