zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Какво най-често ни боли и как да постъпим



Какво най-често ни боли и как да постъпим

С възрастта най-податливите на болка места се променят, но това не я прави логична.

здраве.bg

... прави справянето с болката по-трудно, но и увеличава усета за нея. Ако страдате от хронична болка, споделете с вашия лекар как се чувствате емоционално.

Най-честите болки през 30-те

Главоболие

Главоболието е една от най-честите форми на болка изобщо. Неговият пик обаче се наблюдава през 30-те години на човешкия живот, твърдят специалисти.

Проучванията показаха, че във възрастовия диапазон между 35 и 45 години вероятността човек да страда от мигрена е най-голяма. Тя е 2-3 пъти по-честа при жените отколкото при мъжете и се усеща най-често като пулсираща болка.

Тензионното главоболие е най-често срещано и се характеризира с постоянна болка и натиск, които могат да се засилят с възрастта.

Решението: Потърсете помощ

Причината за голям процент от главоболията остава неизвестна, което превръща лечението им в изключително трудна задача, но не и невъзможна. Затова не се примирявайте с болката и не се отказвайте, ако първото проведено лечение не е успешно.

Съществуват разнообразни терапевтични подходи, които се прилагат с голям успех при различните видове главоболие. Въпреки това не очаквайте дефинитивно излекуване.

Акупунктурата и различни техники, които тренират тялото и съзнанието (напр. йога), могат да бъдат от полза в борбата с главоболието.

Болка при физическо претоварване

Освен главоболието, друга често срещана причина за болка след 30 годишна възраст е физическото претоварване. Характерни за тази възраст са мускулните болки и тендинитът (възпаление на сухожилията). Болката в кръста също може да започне през 30-те и 40-те години.

Решението: Опознайте тялото си

Човек трябва да се научи да използва тялото си рационално без да подлага мускулите и ставите си на излишен риск. Така например, трябва да се научите да използвате силата на краката си при повдигането на тежки предмети. По този начин ще избегнете претоварването на кръста. Избягвайте също работата с ръце над нивото на главата си, тъй като...

 
 
Още по темите:
съвети от лекаря    55+    превенция    aлтернативи    заболявания    
 
more news
rss
 
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.