zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Зависимостта от алкохола



Зависимостта от алкохола

(фото - sxc.hu)

Тя.bg

... може да включва и халюцинации, объркване, припадъци, температура и прекомерна възбуда. Тези симптоми могат да бъдат опасни, затова говорете с лекаря си, ако пиете много и искате да спрете.

Други знаци и симптоми на алкохолизма (алкохолната зависимост)

- Загубили сте контрол над пиенето. Често пиете повече алкохол, отколкото сте искали, по-дълго, отколкото сте възнамерявали, или въпреки че сте казали на приятелите си, че няма да пиете.
- Искате да спрете да пиете, но не можете. Имате постоянно желание да намалите или спрете употребата на алкохол, но усилията ви са неуспешни.
- Отказали сте се от други дейности освен пиенето на алкохол. Прекарвате по-малко време за дейности, които са били важни за вас (прекарването на време с приятелите и семейството, тренирането във фитнеса, хобита), заради злоупотребата с алкохол.
- Алкохолът отнема огромна част от енергията и вниманието ви. Прекарвате много време в пиене, в мисли за пиене или във възстановяване от ефектите на алкохола. Често пиенето е в центъра на социалния ви живот.
- Пиете, въпреки че знаете, че това причинява проблеми. Например разбирате, че злоупотребата с алкохола вреди на брака ви, влошава депресията ви или ви причинява здравословни проблеми, но продължавате да пиете въпреки това.

Пет мита за алкохолизма

Достигането до истината, която се крие зад митовете, които може би използвате, за да оправдаете пиенето си, е ключово за разрушаването на границата на отричането.

Мит №1: Мога да спра да пия, когато искам

Може би, но по-вероятно е да не успеете. И в двата случая това е просто оправдание, за да продължавате да пиете. Истината е, че не искате да спрете. Когато си казвате, че можете да спрете, това ви кара да чувствате, че контролирате нещата, въпреки всички доказателства за обратното и без да обръщате внимание на вредата, която си причинявате.

Мит №2: Моето пиене е мой проблем. Аз съм потърпевшият, затова никой няма право да ми казва да спра

Истина е, че...

 
 
Още по темите:
съвети от лекаря    заболявания    
 
more news
rss
 
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.