zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Зависимостта от алкохола



Зависимостта от алкохола

(фото - sxc.hu)

Тя.bg

... съкрушителен, че да ви изглежда по-лесно да го игнорирате и да се преструвате, че всичко е наред. Но знаете, че не е така, и в дългосрочен период отричането ще донесе повече вреди и на вас, и на семейството ви, и на алкохолика.

Справянето с алкохолния проблем на любим човек може да бъде в емоционално отношение като влакче на ужасите. Жизненоважно е да се грижите за себе си и да получавате подкрепата, от която се нуждаете. Важно е да имате хора, с които да можете да говорите открито и откровено за това, през което преминавате.

Не можете да принудите човекът, когото обичате, да спре да злоупотребява с алкохола. Колкото и да ви се иска и колкото и да е трудно да го гледате така, не можете да накарате някого да спре да пие. Изборът си е само негов.

Не очаквайте човекът да спре да пие и да остане трезвен без да му се помогне. Любимият ви ще се нуждае от лечение, подкрепа и нови умения за справяне, за да преодолее един сериозен проблем с алкохола. Възстановяването е продължителен процес. То е като неравен път, изискващ време и търпение, за да се премине по него. Един алкохолик няма по магически начин да се превърне в друг човек щом веднъж е останал трезвен. И ще трябва да се изправите пред проблемите, които в самото начало са довели до употребата на алкохол.

Признаването, че проблемът е сериозен, може да е болезнено за цялото семейство, не само за алкохолика. Но не се срамувайте. Не сте сами. Алкохолизмът засяга милиони семейства от всички социални прислойки, раси и култури. Но има достъпни помощ и подкрепа и за вас, и за човекът, когото обичате.

Какво да не трябва да се прави

- Не се опитвайте да наказвате, да заплашватe, да подкупвате или да поучавате.
- Не се опитвайте да бъдете мъченик. Избягвайте емоционалните призиви, които могат само да повишат чувството за вина и непреодолимия импулс за употреба на алкохол.
- Не си позволявайте да прикривате или да измисляте извинения за алкохолика или да го предпазвате от реалните последствия от поведението...

 
 
Още по темите:
съвети от лекаря    заболявания    
 
more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.