zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Зависимостта от алкохола



Зависимостта от алкохола

(фото - sxc.hu)

Тя.bg

... , че решението да спрете да пиете изцяло зависи от вас. Но само заблуждавате себе си, ако си мислите, че пиенето ви не наранява никой друг освен вас. Алкохолизмът засяга всички около вас – особено хората, които са ви най-близки. Вашият проблем е техен проблем.

Мит №3: Аз не пия всеки ден, значи не може да съм алкохолик, или аз пия само вино или бира, значи не може да съм алкохолик

Алкохолизмът не се определя от това какво пиете, кога го пиете или дори до известна степен колко пиете. Ако пиенето ви създава проблеми в живота, може би сте алкохоличка и определено имате проблем с пиенето – без значение дали пиете всеки ден или само през уикендите, дали пиете шотове текила или само вино, дали пиете по три питиета на ден или по три бутилки.

Мит №4: Аз не съм алкохолик, защото си имам работа и се справям добре

Не е нужно да сте бездомници и да надигате бутилка, скрита в хартиена торбичка, за да сте алкохолик. Много алкохолици са способни да се справят с работата си и да се грижат за семействата си. Някои дори са способни да постигат завидно добри резултати. Но само защото сте високо ефективен алкохолик не означава, че не подлагате на опасност себе си или другите. С времето, ефектите на пиенето ще ви догонят.

Мит №5: Пиенето не е “истинска” зависимост както употребата на наркотици

Алкохолът е наркотик и алкохолизмът е също толкова вреден, колкото зависимостта от наркотици. Пристрастяването към алкохол причинява промени в тялото и мозъка, а дългосрочната злоупотреба с алкохол може да има унищожителни ефекти върху здравето, кариерата и взаимоотношенията ви. Алкохолиците минават през физическа абстиненция, когато спрат да пият – също като употребяващите наркотици, когато спрат да ги взимат.

Когато човек, когото обичаме, има проблем с пиенето...

Ако някого, когото обичате, има проблем с пиенето, може да се наложи да се борите с редица болезнени емоции, включително срам, страх, гняв и самообвинения. Проблемът може да е толкова съкрушителен...

 
 
Още по темите:
съвети от лекаря    заболявания    
 
more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.