zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Тихите сигнали на стреса



Тихите сигнали на стреса

Натрупаният стрес често надминава представите ни и води до внезапен срив.

Възможно ли е стресът да е повече, отколкото ни се струва – 10 признака.

здраве.bg

... на 14 проучвания, стресираните хора имат повишен риск от периодонтит. Хронично повишените нива на стресовия хормон кортизол могат да отслабят имунната система, като по този начин да подпомогнат растежа на болестотворни бактерии във венците. Лекарите съветват, ако се храним в офиса, винаги да имаме под ръка четка и паста за зъби. Колкото и странно да звучи, достатъчният сън и редовните физически упражнения са основата на здравите венци.

6. Безпричинно акне

Стресът увеличава възпалението, което води до епизоди на акне, твърдят експертите. Те препоръчват след тежък ден да намажете кожата си с лосион, съдържащ салицилова киселина или бактерицидния агент бензоил пероксид, след което да нанесете некомедогенен хидратиращ козметичен продукт, който ще предпази вашата кожа от изсушаване. Ако до няколко седмици вашата кожа не се повлиява от самостоятелното лечение, се консултирайте с дерматолог.

7. Прехранване

Не предписвайте своите увеличени нужди от храна и сладки на повишените нива на полови хормони във вашето тяло. Стресът е по-вероятният виновник за това. Скорошно проучване установи, че желанието за консумация на шоколад преди и след менопаузата не се различава особено много. Ето защо те предполагат, че периодичното прехранване със сладки не зависи изцяло от хормоналните фактори, а по-скоро прекомерното напрежение ви кара да се тъпчете с всевъзможни лакомства.

8. Сърбеж по кожата

Скорошно проучване в Япония, обект на което са били повече от 2 000 хора, доказа следния факт – хора с хроничен сърбеж живеят под много по-голямо напрежение отколкото останалата част от изследваните. Въпреки че неприятното чувство на сърбеж може да бъде причина за стрес, експертите смятат, че съществува и обратна зависимост. Психическото напрежение може да утежни състояния като дерматит, екзема и псориазис. Реакцията на организма към повишения стрес стимулира в по-голяма степен нервните окончания, което неминуемо води до сърбеж.

9. По-лоши от обикновените...

 
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    изследвания    психология    
 
more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.