zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Здравето: най-лошите, но не и непростими грехове



Здравето: най-лошите, но не и непростими грехове

здраве.bg

... с лекаря си. В повечето случаи химикалите напускат организма бързо, затова има минимален риск за увреда в дългосрочен план, но за съжаление невинаги и не с всички е така.

Незащитеният секс: простимо

В повечето случаи изследванията за сексуално предавани заболявания трябва да се назначават специално, т.е. трябва да има налице съмнения за такъв проблем. Затова, ако искате да се пазите наистина (в крайна сметка понякога става дума за живота ви!), поне лекарят ви, а най-добре и настоящият ви партньор трябва да са наясно с кого сте били интимни в миналото и колко често сте правили секс без предпазни мерки. Разбира се, колкото повече партньори сте имали, толкова по-голям е рискът от опасно заболяване като генитален херпес, хепатит В, хламидии (които, ако не се лекуват, може да доведат дори до безплодие) и ХИВ.

Много от тези заболявания нямат симптоми, които да подскажат за тях, затова хората могат да ги пренасят с години без дори да подозират. И независимо дали сте били в моногамна връзка през последните няколко години (или десетилетия), е важно личният ви лекар да знае за фактът, че някога сте имали сексуален контакт без предпазни мерки. Например един от ХИВ вирусите, които предизвикват рак на маточната шийка, може да е латентен в продължение на много години преди да предизвика каквито и да е промени в клетките на шийката, които могат да се видят още съвсем рано при назначаване на съответно изследване.

Не е нужно да се появява чувство за вина или страх. Много сексуално предавани заболявания могат да бъдат излекувани с антибиотици или най-малкото контролирани с други медикаменти. Важното е просто да осведомите лекаря си и заедно да обсъдите какви допълнителни изследвания биха били необходими.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    
 
more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.