zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Здравето: най-лошите, но не и непростими грехове



Здравето: най-лошите, но не и непростими грехове

здраве.bg

... , което води до рак.

И накрая – всеки, който е пушил по една кутия цигари на ден в продължение на 10 или повече години, е добре да направи рентгенова снимка на белите си дробове. Откриването на всеки рак в по-ранна фаза увеличава многократно шанса за възстановяване.

Марихуаната: непростимо

Изследователите са категорични, че този навик е също толкова вреден колкото и цигарите. Преди време се считаше, че марихуаната е далеч по-безопасна, но днес е известно, че съдържанието й на химикали е подобно на това в цигарите, със съответно същите увреждащи здравето ефекти. Хората, които в миналото често са употребявали марихуана, трябва да следват същите съвети като за бившите пушачи.

Твърде много кафе: простимо

Не е болка за умиране, ако не можете да преодолеете зависимостта си от кафето. Няма доказана връзка между кофеина и сърдечните заболявания или рака, стига да се вмествате в до 6 чашки кафе на ден. Вече дори са доказани някои положителни ефекти от кафето. Например дългосрочната му консумация ограничава от тип 2 диабет, а един от алкалоидите в него намалява опасността от кариеси. И все пак: повече от 300 мг кофеин на ден, комбинирани с недостатъчно калций, води до намаляване на костната плътност. Диетолозите препоръчват до 2 чаши кафе на ден плюс малко мляко или отделно приемане на допълнително количество калций.

Слънчевият загар: непростимо

Въпреки че дерматолозите отдавна твърдят, че ултравиолетовите лъчи увреждат непоправимо ДНК-то и сериозно увеличават риска от рак, по някакви причини малко хора се съобразяват с това. От друга страна, все още няма начин да се определи точно риска при всеки. Затова и предварителните мерки са силно препоръчителни. Ако пък вече сте прекарали лета в придобиване на добър загар:
• Правете си всяка година тест за рак на кожата.
• Ползвайте защитен лосион с SPF поне 30.
• Избягвайте откритото слънце между 10:00 и 16:00 ч. без значение от годишния сезон.
• Носете светли дрехи с дълги ръкави и шапка...

 
 
Още по темите:
съвети от лекаря    
 
more news
rss
 
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.