zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как да си изберем слънчеви очила



Как да си изберем слънчеви очила

Качествените затъмнени стъкла и подходящата рамка правят очилата не просто моден аксесоар.

Полза и мода могат да се съчетаят в едно в подходящите слънчеви очила.

здраве.bg

Слънчевите очила не са само моден аксесоар. За да е вярно обаче това твърдение те трябва да бъдат с наистина качествени стъкла - такива, които реално да предпазват очите от ултравиолетовото излъчване на слънцето. В противен случай вредата ще е повече от ползата: зеницата, “излъгана” от очилата, няма да се свива от светлината и окото ще получава допълнителна доза излъчване, което постепенно може да доведе до изгаряне на ретината и дори до ослепяване.

Най-добре забравете за евтините (в повечето случаи, разбира се, китайски) имитации! Избирайте между стъклените и пластмасови стъкла с различна степен на затъмняване и цвят на стъклата. А изборът на рамка зависи изцяло от формата на вашето лице.
Ако не се чувствате подготвени сами да направите избора, посъветвайте се с офталмолог или с консултанта в магазина.

Стъкло или пластмаса?

Стъклените лещи дават гарантирана защита от ултравиолетовото излъчване и не се надраскват (разбира се, ако не ги пробвате, като ги търкате например с друго стъкло или метал). Пластмасовите са по-леки и по-тънки, а съвременните покрития им позволяват също да бъдат много устойчиви към драскотините. Все пак нека не се залъгваме - пластмасата дори и най-качествената се нуждае от внимателно отношение.

Степен на затъмняване

Качествените очила са задължително придружени от етикет, върху който е посочен процентът на UVA и UVB излъчванията и дължината на вълните, блокирани от очилата.

Вълните се измерват в нанометри и 100% защита дават очилата с маркировка 400 нм. Ако цифрата е по-малка, значи очилата пропускат част от ултравиолетовото излъчване.

Съществуват 5 степени за затъмнение на стъклата – от съвсем светли - пропускащи 80-100% от светлината, които защитават очите от ултравиолетовото излъчване само в облачно време, до съвсем тъмни, които пропускат само 3-8% от светлината. За градски условия са най-подходящи очилата, които пропускат светлина от 18 до 43%, за продължително и силно слънце – не повече от 18%, но например...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    
 
more news
rss
 
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.