zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как да си изберем слънчеви очила



Как да си изберем слънчеви очила

Качествените затъмнени стъкла и подходящата рамка правят очилата не просто моден аксесоар.

Полза и мода могат да се съчетаят в едно в подходящите слънчеви очила.

здраве.bg

... за планинския курорт през зимата се нуждаете от съвсем тъмни очила, които често са огледални и с наистина сериозна защита.

Тъмните очила със съвсем малка пропускателна способност не са подходящи за шофиране.

Можете да си купите т.нар. “хамелеони” – очила, които се променят в зависимост от яркостта на светлината. Те не е нужно да се свалят дори в тъмно помещение, защото в него стават абсолютно прозрачни.

Цветът на стъклата

Оранжевият и червеният цвят, които са доста модни, са твърде агресивни за очите и е установено, че дори влияят на психиката. Жълтият е твърде светъл за слънчевата светлина, а синият се понася добре от много малко хора.
За най-подходящи и безопасни се смятат сивият, зеленият и кафявият цвят на стъклата - те най-добре поглъщат излъчването и дори успокояват очите.
Имайте пред вид, че оцветяването на стъклото трябва да бъде равномерно, тъй като в противен случай очите се уморяват.

Размерът

Общото правило е, че очилата трябва да бъдат по-големи. Но най-правилният избор са очила, които карат своя собственик да прилича на скиор. Рамките трябва да бъдат широки и да скриват очите от двете страни.

За съжаление, от гледна точка на естетиката, огромните очила не отиват на всички. И мнозина предпочитат да носят очила с тънка рамка. Не трябва обаче да се забравя, че малките очила, които не закриват напълно очите, са лоши очила. От тях няма голяма полза – ако светлината попадне в окото, всички защити са без значение.

Рамката

Тук няма никакви правила и всички препоръки биха били субективни. Просто отделете време и пробвайте колкото се може повече рамки. Всичко зависи от вашия вкус, парите, които можете да отделите и разбира се от индивидуалните ви особености. Всичко е строго индивидуално: някои имат алергия към метала, при други дългите мигли се опират в твърде плоските очила. Ако често страдате от главоболие, можете да си направите очила с кожени рамки отстрани. Те са по-меки от металните и пластмасовите и ще се...

 
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    
 
more news
rss
 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.