zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Здравето: най-лошите, но не и непростими грехове



Здравето: най-лошите, но не и непростими грехове

здраве.bg

... на ден не по-малко от 3 пъти седмично.

Обикновено храната, приготвена в заведенията за бързо хранене, не осигурява на тялото достатъчно калций, което може да се окаже опасно особено за жените с напредване на възрастта – заради увеличения риск от остеопороза. За жените в предменопаузата необходимото количество е 1000 мг на ден, а при по-възрастните - 1200 мг. Упражненията, разходките, туризма също повишават плътността на костите и са силно препоръчителни за всички, които са имали навика да злоупотребяват с нездравословна храна.

Алкохолът: простимо

Първо, бъдете честни за това колко сте пили. Понякога сте прекалявали през уикендите? Или е (било) да обръщате по 2-3 питиета на вечер, няколко пъти седмично, в продължение на години?

Последиците от продължителната злоупотреба с алкохол, дори да са били продължително време, могат да бъдат поправени, защото основните органи, които алкохолът засяга – мозъкът, черният дроб и панкреасът – са доста издръжливи. Количеството е особено важно, когато става дума за алкохол. Умерените количества – по 1-2 чаши вино на ден дори предпазват от сърдечни заболявания и определени видове рак и съответно удължават живота. Но, ако случаят ви не е бил такъв, най-добре посетете поне веднъж своя личен лекар – нека той прецени дали има нужда да ви назначи някакви изследвания, най-вече за да се установи дали е налице някаква увреда на черния дроб. И се пазете от напълняване – прекомерната употреба на алкохол (който освен всичко е и висококалоричен!) предразполага към натрупване на мазнини в областта на корема, а те са най-опасни, защото съществено покачват риска от сърдечни заболявания и удар.

Жените е добре да си направят мамограма. Изследвания показват, че при злоупотреба с алкохол в продължение на години, рискът от рак на гърдата нараства до 3 пъти.

Йо-йо диетите: простимо

Най-общо тези диети се определят като напълняване и отслабване с 5 кг поне по 5 пъти в живота. Въпреки че няма окончателни доказателства, че...

 
 
Още по темите:
съвети от лекаря    
 
more news
rss
 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.