zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

10 основни грешки, които и най-добрата майка може да допусне



10 основни грешки, които и най-добрата майка може да допусне

здраве.bg

... с кубчета, имат с 15% по-голям речник от останалите.

5. Слагате децата си в кошницата на количката за пазаруване

Количките за пазаруване в супермаркетите наистина не изглеждат опасни. Но според статистиката всяка година 20 хиляди деца попадат в спешното отделение, защото се прекатурват или падат от тях.

Кошницата е най-лошото място, където можете да возите детето си. Центърът на тежестта на детето е по-нагоре, в областта на гърдите, и когато то се опита, докато преминавате, да достигне нещо на рафта, има опасност да се преобърне.

Има ли по-безопасен начин да пазарувате с детенцето си? Изберете голяма количка, за предпочитане с място за сядане ниско до земята. За тези колички е по-малко вероятно да залитат и детето е по-близо до земята, ако въпреки всичко падне.

6. Използвате едни и същи прибори с децата си

Няма майка, която да не е потапяла лъжицата в горещата каша, за да провери температурата й и след това е използвала същата лъжица, за да нахрани детето си. Кой ли не е облизвал падналия биберон, за да го “изчисти” и после го е връщал в бебешката устица?

А всъщност това са идеални начини да предадете бактериите, причиняващи кариес, от своята уста в тази на бебето. По-добре опитвайте храната с една лъжица, а хранете детето с друга. За да изчистите биберона, използвайте мокра кърпичка.

7. Забавяте или избягвате ваксините

Някои родители отказват да ваксинират децата си за дребна шарка, заушка и рубеола, защото смятат, че ваксините причиняват аутизъм. Други пренебрегват препоръчаните графици за ваксините и използват “алтернативни” такива. Твърдят, че е по-безопасно.

Всъщност това е животозастрашаваща грешка. Забавянето на ваксините оставя детето изложено на сериозни предотвратими заболявания в най-уязвимата му възраст.

Като за начало, пропускането на ваксините за дребна шарка, заушка и рубеола не предпазва от аутизъм. Изследванията на хиляди деца са показали, че те могат да развият аутизъм независимо дали са ваксинирани...

 
 
Още по темите:
съвети от лекаря    деца    превенция    изследвания    
 
more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.