zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

10 основни грешки, които и най-добрата майка може да допусне



10 основни грешки, които и най-добрата майка може да допусне

здраве.bg

Независимо дали за пръв път сте майка или не, трудно е да сте в течение с всички неща, които трябва и не трябва да правите спрямо детето си. Десет са най-големите грешки, които родителите допускат, твърдят специалистите от онлайн изданието webMD. Но след като ги узнаете, ще разберете и как да ги избягвате.

Разбира се, всяка майка иска да е винаги най-добрата. Но дори да мисли, че прави всичко по най-добрия възможен начин, се оказва, че това не е възможно. Защото много малки наглед неща, всъщност имат значение. Например:

1. Спите в едно легло с бебето

Сменянето на памперси, кърменето или топленето на бутилките в 2 часа през нощта са много по-лесни, когато бебето е до вас в леглото. Но така излагате детето си на риск.

През последните 15 години тази практика – майката да спи заедно с бебето, е става все по-популярна и в сравнение със статистиката от 1993 г., се е увеличила повече от 2 пъти. Но бебетата, които спят в леглата на родителите си, е 40 пъти по-вероятно да се задушат в сравнение с тези, които спят отделно, сочи изследване от 2003 г.

Защо? Бебетата могат да се задушат от дюшеците и одеалата, от родителя, който може се обърне върху тях, или да се заклещят между матрака и стената, между лицевата страна на леглото и/или долната му част.

За да спите и двамата безопасно, особено през първата година на детето, сложете креватчето или люлката до леглото си. Убедете се, че дюшекът е твърд и с подходящ чаршаф, но не и други постелки. И не слагайте възглавници или плюшени играчки – те крият потенциални рискове.

Не слагайте и увиснали одеала, защото могат лесно да покрият лицето на бебето. Използвайте топли спални чувалчета с дупки за ръцете и главата.

И, разбира се, винаги слагайте бебето да спи по гръб, за да намалите риска от т.нар. синдром на внезапната детска смърт.

2. Слагате детето в леглото с шише мляко или сок

Според стоматолозите, това е идеалният начин да спомогнете детето да развие кариеси. Когато децата пият мляко...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    деца    превенция    изследвания    
 
more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.