zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

5 начина да дишаме по-чист въздух у дома



5 начина да дишаме по-чист въздух у дома

Редовното проветряване на стаята осигурява не само свеж въздух, но и намалява количеството вредни вещества.

здраве.bg

Свикнали сме да мислим за замърсяването на въздуха като нещо, идващо отвън – смог, мъгла, лека мараня. Но истината е, че въздухът вътре - в дома, офиса и в цялата сграда може да е по-замърсен дори от този навън. Към външните замърсители у дома дсе добавят оловото (от домашния прах), формалдехид, радон, дори летливи химикали от популярните средства за почистване. Някои замърсители се внасят вкъщи с влизането и излизането. Други влизат с новите матраци или мебели, с препаратите за килимите или с боята по стените.

В целия този микс ще намерите и микроскопични акари – основен алерген, както и пръст и купчини пърхот от домашните любимци. Дори да нямате такъв у дома, това не означава, че не го внасяте отвън – днес това е един от т.нар. обществени алергени. Собствениците на домашни животни го разнасят по дрехите си и го разпространяват навсякъде през деня.

Децата, астматиците и възрастните хора са особено чувствителни към замърсяванията вътре в помещенията, но някои ефекти върху здравето може да се проявят чак след години в следствие на многократно излагане.

Стайните алергени и дразнители са станали много по-важни в последните десетилетия, защото прекарваме повече време вътре. И, понеже модерният дом е изолиран по всякакъв начин, тези дразнители не могат лесно да излязат. Затова е днешният човек е изложен на 3-4 пъти повече подобни дразнители, отколкото преди 30-40 години.

Все пак, как да намалим количеството вредни частици и химикали във въздуха у дома и да намалим негативното им влияние. Предлагаме ви пет съвета за всекидневието с доказан ефект:

1. Поддържайте пода чист и свеж

- С прахосмукачка - химикалите и алергените се натрупват в домашния прах дори с десетилетия. Ако използвате прахосмукачка със специален (НЕРА) филтър, ще намалите дори концентрацията на олово в дома си. Можете да се отървете и от други токсини като полените, животинския пърхот, акарите.

Използването на прахосмукачка с повече тяга, въртящи се четки и специален филтър е...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    хигиена    
 
more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.