zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

5 начина да дишаме по-чист въздух у дома



5 начина да дишаме по-чист въздух у дома

Редовното проветряване на стаята осигурява не само свеж въздух, но и намалява количеството вредни вещества.

здраве.bg

... количество радон, но въпросът е дали го правят в количество, което може да причини рак. Тестването е лесно, евтино и отнема само няколко минути. При установяване на проблем има лесни и не особено скъпи начини да понижите нивата му. Дори високите нива на радон могат да бъдат редуцирани до приемливи.

5. Използвайте натурални ароматизатори

Може да асоциирате например аромата на лимон с чиста кухня или чисти дрехи. Но синтетичните аромати в продуктите за пране и ароматизаторите за въздух отделят във въздуха десетки видове химикали, които няма да намерите описани върху етикета. Традиционните препарати за почистване на пране, омекотителите и ароматизаторите за въздух в твърда, течна форма или спрей – всички те може да отделят такъв газ.

По време на изследване, при тестване на популярен ароматизатор за въздух са били открити 20 различни летливи органични съставки, 7 от които токсични. Но тези химикали не се споменават на етикета. Реалният състав на аромата се определя като “търговска тайна”.

Повечето аромати са производни на петролни продукти и като цяло не се изследват дали имат значими вредни ефекти върху здравето на хората, които ги вдишват (тестовете обикновено са насочени към това дали аромата предизвиква раздразнение на кожата).
Фталатите например са група химикали, често използвани при ароматизаторите, както и при производството най-вече на меките пластмаси. Изследвания сочат, че тези химикали могат да доведат до хормонални разстройства.

Какво можем да направим?

- Търсете перилни препарати без ароматизатори или с натурални аромати.
- Преминете на леки препарати за чистене без изкуствени аромати.
- Не използвате аерозолни спрейове – дезодоранти, спрейове за коса, препарати за чистене на килими, за полиране на мебелите и освежители за въздух.
- Пуснете вътре повече свеж въздух. Отваряйте прозорците, за да не се натрупват токсичните химикали в дома ви. Ако някой в дома ви страда от алергия, по-добре е пречистването на въздуха да става чрез...

 
 
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    хигиена    
 
more news
rss
 
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.