zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

5 начина да дишаме по-чист въздух у дома



5 начина да дишаме по-чист въздух у дома

Редовното проветряване на стаята осигурява не само свеж въздух, но и намалява количеството вредни вещества.

здраве.bg

... няколко съвета:
- Използвайте вентилатор или отворете прозорец, когато готвите, пускате пералнята или се къпете.
- Не поливайте прекалено много цветята в стаята.
- Изнасяйте дрехите да се сушат навън.
- Поправете всяко дори и минимално спукване на водопровод, за да предотвратите появата на плесени.

3. Не пушете у дома

Най-честото замърсяване на домашния въздух в повечето домове е от цигареният дим. Той съдържа повече от 4000 химикали, повечето от които доказано вредни. Пасивното пушене също повишава риска от респираторни и ушни инфекции, астма, рак. За самия пушач пристрастяването силно повишава риска от рак, води до проблеми с дишането и последващ риск от сърдечен пристъп и удар.

Ако сте стигнали до решението, че искате да спрете да пушите, никотино-заместващата терапия, други медикаменти, консултацията с психолог могат да помогнат. Открийте метод, който да е подходящ за вас, поискайте малко подкрепа от семейство, приятели и мислете позитивно. Фокусирайте се върху причините да откажете цигарите – не върху непреодолимото желание да запалите. Ако не спрете да пушите, поне не го правете в дома си.

4. Проверете за радон

Независимо дали имате нов или стар дом, възможно е да имате проблем с нивата на радона. Доказано е, че този безцветен газ без мирис значително повишава риска от рак на белите дробове. Радонът е втората основна причина за това заболяване след тютюнопушенето. Комбинацията от двата фактора прави риска от рак на белите дробове особено висок.

Радонът е радиоактивен. Той произлиза от естественото разлагане на урана, намиращ се в почти всички видове почва. Обикновено се движи отдолу-нагоре, т.е. от почвата към горните етажи, като се концентрира в малки дупки и цепнатини. Домовете със силно течение, тези със застоял въздух, домовете с или без мазета – всеки дом потенциално може да има проблем с радона.

Гранитните плочи също се свързват с повишено ниво на радон. Експертите признават, че повечето гранитни плочи отделят известно...

 
 
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    хигиена    
 
more news
rss
 
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.