zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Понижете холестерола! 16 съвета как да избегнем проблемите с него



Понижете холестерола! 16 съвета как да избегнем проблемите с него

Лесни стъпки към понижаването на холестерола или за това да държим нивото му под контрол.

здраве.bg

... , например тези в маслото и палмовото олио, както и трансмазнините, повишават “лошия” холестерол. Но дори добрите мазнини имат калории, така че ги консумирайте с мярка.

7. Повече бобени култури, по-малко картофи

Когато имаме нужда от повече енергия, значи се нуждаем от въглехидрати, но някои от тях са по-полезни от други. Целите зърна, пълнозърнестите тестени изделия и бобените култури съдържат повече фибри и повишават по-малко нивото на захарта в кръвта, понижават риска от диабет и висок холестерол. Други въглехидрати като тези в белия хляб, картофите, белия ориз и сладкишите бързо повишават кръвната захар и с това засилват риска от диабет тип 2.

8. Движете се!

Дори 30-минути физическа активност по пет дни в седмицата (20 минути 3 пъти седмично за енергичните упражнения като джогинг) ще помогнат за понижаването на LDL и повишаването на HDL холестерола, а ако правите повече упражнения, още по-добре. Те помагат и за поддържането на идеалното тегло, намалявайки лиска от наслагването на плаки по стените на кръвоносните съдове. Не е необходимо да правите упражненията по 30 минути наведнъж – може да ги разбиете на 10-минутни диапазони.

9. Разхождайте се!

Ако не сте свикнали на тренировки или мразите дори мисълта да ходите във фитнеса, просто се разходете. Лесно е, а всичко, от което имате нужда, е чифт удобни обувки. Аеробиката или сърдечносъдовите упражнения, към които в случая следва да причислим и разходките, понижават риска от удар и сърдечни заболявания, помагат да отслабнете, запазват костите здрави. Ако едва сега започвате, нека е с 10-минутна разходка, но постепенно увеличавайте натоварването.

10. Тренирайте без да ходите във фитнеса

Друга алтернатива на упражненията във фитнеса е физическата активност във всекидневието. Всякакъв вид движение, което води до закаляване на сърцето ще свърши работа – работа в градината, танци или изкачване на стълбите вместо да ползвате асансьора. Дори домашната работа може да се...

 
 
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    изследвания    хранене и диети    заболявания    
 
more news
rss
 
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.