zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

10 съвета за лятото



10 съвета за лятото

Радвайте се на топлото време най-добре седнали на сянка. (фото: sxc.hu)

здраве.bg

... намирайки се в задръстване в центъра на града, по време на разходка или дори на работното място, ако дълго време сте били в топло и непроветрено помещение. При топлинен удар тялото губи способността си за самостоятелно охлаждане, рязко повишава температурата си до 39-40 градуса, кожата става суха и гореща, зачервява се, нарушава се сърдечната дейност. Появяват се признаци на разстройство на съзнанието, понякога се стига и до припадък. В тези случаи не може да става дума за никакво самолечение - спешно трябва да се извика бърза помощ!

4. Прегряването на тялото, което все още не води до топлинен удар, може да е не по-малко опасно, тъй като води до повишаване на кръвното и виене на свят, въпреки че температурата на тялото е в пределите на нормата. Добре е в горещите дни да забавим и намалим движенията си, често да се мием със студена вода. Местата на големите артерии (слепоочията, областта между ключиците, свивката на ръцете и зад коленете) могат дори да се масажират с парченце лед.

5. Забравете за фитнеса в непроветрени зали или за джогинга в парка в най-горещото време – това е твърде голямо натоварване за организма. Заменете заниманията в спортната зала с плуване, а бягането преместете в прохладните утренни часове.

6. Спазвайте правилата за къпане в морето, басейните и останалите водоеми. По-добре си вземете прохладен душ, вместо да влизате в морето или язовира в най-топлата част от деня. Не плувайте след обилно хранене - преработвайки храната, организмът има нужда, а после и отделя повече енергия. Последната не е нужна, защото прекаленото движение в горещините е противопоказано. Освен това енергията също е топлина. Ако отчетете повишената температура на околната среда и солената морска вода (солта, попадайки през порите на кожата нарушава водно-солевия баланс на организма), шансовете за топлинен удар рязко нарастват.

7. През лятото бъдете внимателни и с парфюмите, дезодорантите и кремовете за лице и тяло. Концентрацията на аромата...

 
 
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    
 
more news
rss
 
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.