zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Неочакваните неща, които ни карат да пълнеем



Неочакваните неща, които ни карат да пълнеем

...или 8 причини, заради които килограмите ни се увеличават без дори да се усетим.

здраве.bg

... от решенията на проблема е консумацията на разнообразие от храни, които са с по-ниска калорична плътност. Това са храни, които съдържат повече вода и фибри, а малко калории - плодове, зеленчуци и супи.

Разумното хранене може да помогне и в този случай. Ето защо диетолозите препоръчват да ядем бавно, да се наслаждаваме на храната и да се чувстваме удовлетворени от малките порции.

6. Гигантските пакети

Голям брой неполезни храни могат да бъдат намерени в огромна опаковка на щанда с намаления в почти всеки супермаркет. Но за нещастие тези големи пакети с вкусотии влияят на човек на подсъзнателно ниво, карайки го да яде повече. Специалистите са установили, че храненето от голяма опаковка, увеличава консумираното количество с от 25% до 50%, особено при сладките и чипса.

Затова е най-добре да заместите храненето пред компютъра или телевизора с чаша чай, вода или дъвка без захар. Ако ви се преяде все пак чипс, вземете си купа, където да поставите по-малко количество от него, а не целия пакет.

7. Не на изисканите прибори

Установено е, че човек е склонен да яде повече, ако се храни от по-голям съд.

Когато се използват по-малки купи, чинии и табли за хранене, не изпитваме лишение от храна, тъй като тя изглежда относително много в сравнение с размерите на съда. По-изисканите прибори също могат да ви помогнат да забавите вашето хранене.

8. Твърде голямо разнообразие

Отрупаните маси в ресторанта са едно от най-трудните препятствия пред спазването на диета. Твърде богатият избор на храна ни кара да опитаме от всичко и преди да се усетим сме изяли цялата чиния.

Затова - концентрирайте се само върху консумацията на правилните храни и ограничете разнообразието до минимума на вашите нужди. Изключение от това правило са храни, които са богати на хранителни вещества и бедни на калории като плодовете, бобовите растения, зеленчуците, супите, пълнозърнестите продукти и тези с ниско съдържание на мазнини.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    хранене и диети    
 
more news
rss
 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.