zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Неочакваните неща, които ни карат да пълнеем



Неочакваните неща, които ни карат да пълнеем

...или 8 причини, заради които килограмите ни се увеличават без дори да се усетим.

здраве.bg

... гледаме телевизия, четем книга, проверяваме пощата си или когато сме се събрали с приятели. Вършенето на няколко неща едновременно може да отключи преяждане, тъй като усетът ни за ситост е притъпен от други занимания. Когато човек се храни с разум, т.е. съзнателно се наслаждава на храната, със сигурност ще се засити по-рано.

3. Храната е навсякъде около нас

Днес, където и да се обърнем, има толкова възможности за хранене. А когато храната е в изобилие наоколо, сме склони да ядем повече.

Проучванията показват, че когато сладките храни са лесно достъпни на работното място, хората са склонни да консумират по-голям брой от тях, като изобщо не осъзнават колко са изяли. В случай, че сладките се намират далеч, хората изяждат приблизително двойно по-малко количество за еднакъв период от време.

Затова - намалете склонността си към преяждане със сладкарски продукти, като ги поставите извън полезрението си, или ги замените с нещо далеч по-полезно. За да устоите на консумацията на неполезни продукти, най-добре е да носите със себе си нещо здравословно за хапване.

4. Фаст фууд храни

Често срещаните заведения за бързо хранене предлагат не само доста евтина храна, но и подтикват човек да яде повече от нормата. Дори и да изглеждат апетитно, фаст фууд храните съдържат излишно голямо количество мазнини, натрий и ненужни калории.

Освен това, когато се храним с фаст фууд, нашите вкусови сетива се притъпяват, а нуждите ни от храна се увеличат. За да устои на влечението, човек трябва да развие изтънчен вкус за естествените подправки на ястията.

Специалистите в областта на диететиката препоръчват посещенията на заведение за бързо хранене да се ограничат до най-много един път седмично, като избираме например салата и сандвич с пилешко месо.

5. Размер на порцията

Представата на съвременния човек за нормална порция се е превърнала в нереална и една от причините за това е, че все повече заведения за хранене сервират прекалено големи порции.

Едно...

 
 
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    хранене и диети    
 
more news
rss
 
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.