zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Да тренираме с разум и мярка



Да тренираме с разум и мярка

или 10-те най-разпространени грешки във фитнеса.

здраве.bg

Дори тези, които отдавна тренират, често допускат грешки, които се отразяват изключително съществено на качеството на резултатите, смятат много фитнес инструктори.

Кои са 10 най-разпространени грешки, които ни пречат да постигнем необходимия резултат? Предлагаме ви мнението на няколко специалисти в областта, цитирани от онлайн изданието LifeScript, както и техните съвети:

1. Монотонност

Ако дълго време се изпълнява едно и също упражнение, мускулатурата се приспособява към него и престава да реагира на натоварването. За да се промени това, трябва периодично да се сменя натоварването, да се добавят нови упражнения или да се модифицират старите.

Затова - променяйте упражненията на всеки 6-8 седмици, въвеждайте нови - за всяка група мускули, не забравяйте за специалното оборудване. В домашни условия това могат да бъдат гири, въженце, топка и т.н.

2. Липса на загряване

Полагайте необходимите усилия за загряване на мускулите преди началото на упражненията. В противен случай рискът от травми рязко нараства. За добрата загрявка са необходими 5-10 минути.

3. Твърде бързо темпо

Ако смятате, че колкото по-бързо изпълнявате упражнението, толкова повече калории ще изгорите, дълбоко се заблуждавате. Бързината увеличава само риска от травми. Средно ви трябват по 5-6 секунди за всяко повторение в упражнението. Забавяйки темпото, значително ще подобрите резултатите.

Същото се отнася дори за плуването: да плуваш бързо не означава, че плуваш правилно. Отделяйте по-голямо внимание на техниката на изпълнение на упражненията както на сушата, така и във водата.

4. Твърде трудно и интензивно

Ако не постига желания резултат, ако натоварването не е подбрано правилно или упражненията са твърде дълги и интензивни, човек рискува да сведе до минимум ползата от спорта.

За да се поддържа организмът в добра форма трябва да се отделят по 20 минути за кардиологично натоварване , а след това 40-60 минути за упражнения за отделните мускулни...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    
 
more news
rss
 
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.