zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Солта – антидепресант?Солта – антидепресант?

Препоръката на специалистите е употребата на сол да не надвишава 4 г на ден.

здраве.bg

Солта притежава способността да понижава проявите и дори да премахва депресията, възникваща в резултат на еднообразна и скучна работа, твърдят учени от университета на щата Айова.

Според тях, фактът, че солта е естествено средство за повишаване на настроението, може да обясни защо някои хора са склонни да злоупотребяват с нея независимо от това, че тя доказано предизвиква повишаване на кръвното налягане и други здравословни проблеми.

Последните допитвания показват, че средно човек употребява 10 г сол дневно въпреки лекарските препоръки дневното й количество да не надвишава 4 г.

Употребата на сол рязко се е повишила през последните 4 хиляди години, т.е. откакто са били открити нейните консервиращи свойства и тя е станала част от менюто ни.

Важна роля в истинското пристрасяване на човека към солта е изиграла и еволюцията. Животните, преселили се от морето на сушата, са продължавали да изпитват потребност от сол, тъй като съдържащите се в нея вещества са необходими за преминаването на течностите в клетките и извеждането им от тях, както и за предаването на нервните импулси.

Още една предпоставка за нуждата на човешкия организъм от сол е, че хомо сапиенс се е появил в горещия климат на Африка, където обилното потене е лишавало организма от необходимото му количество натрий.

Резултатите от новото изследване, цитирани от Ройтерс, показват, че солта може да играе и ролята на своеобразен наркотик, тъй като един от основните признаци на наркотичната зависимост е именно стремежът да се приема вещество, въпреки доказаната му вреда за здравето.(а)

вижте още: “Скритата” сол е най-опасна

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    
 

more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.