zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Във всеки човек има поне капка “черна” кръв



Във всеки човек има поне капка “черна” кръв

Изследване потвърди – във всеки от нас има африкански гени.

здраве.bg

За това, че първите хора са се появили в Африка е написал още Чарлз Дарвин през 1871 г. Тогава обаче учените или игнорирали това твърдение или се отнасяли към него с насмешка.

Анализ на публикуваните резултати от мащабния проект на National Geographic съвместно с IBM за реконструкция на генеалогичното дърво на човечеството, потвърждава изказаната от Дарвин теза.

Генографският проект е стартиран преди няколко години, като използва натрупани през периода 1980-1990 г. данни за различните типове човешка ДНК, събрани в различни части на света.

Според количеството мутации във веригата на ДНК учените са пресметнали степента на родственост между различните групи хора и са построили еволюционното дърво на хомо сапиенс. От него става ясно, че всичко е започнало именно в Африка.

Всичко е започнало преди около 200 хиляди години на черния континент, с група ловци и събирачи на плодове, неколкостотин души, които са дали началото на сегашните 6,5 милиарда човека, населяващи Земята.

“Това е сага за способността на човека да преодолява препятствия, да се движи от място на място, да излиза от изолация и да завоюва съседите си. И повечето от тези събития са се случили в далечното минало”, казват учените, участващи в проекта.

ДНК на съвременния човек е съхранила следите от мутациите, настъпили с времето. “Всяка капка кръв съдържа в себе си цяла историческа книга, написана на езика на нашите гени”, казва генетикът Спенсър Уелс, един от участниците в проекта.

“От време на време, пише изданието, в хода на еволюцията е имало случайни мутации, които оттук нататък са се предавали на всички. Щом човекът е продължил да съществува, значи тези промени не са били вредни”.

За да достигнат до своя пръв извод – за общия прародител на човека с африкански произход, американските учени са изследвали генетичния код на над хиляда племена и са събрали генетични проби от над 100 хиляди случайно избрани хора от всички части на света.

Връщайки се назад във времето чрез проследяване...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    изследвания    
 
more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.