zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

“Скритата” сол е най-опасна



“Скритата” сол е най-опасна

Винаги четете съдържанието на храните, които купувате, съветват експерти.

здраве.bg

Благодарение на многобройните публикации хората са започнали да се замислят все повече за здравето и в частност за намаляване на употребата на сол, но все още мнозина забравят за количествата, съдържащи се в готовата продукция, чрез която човек приема около 3/4 от солта. За това предупреждават американски специалисти, цитирани от изданието Prevention. Сандвичите, готовите полуфабрикати, кетчупът и сосовете, пицата са най-големите източници на “скрита сол”, добавят те.

Агенцията по стандартизация на храната в САЩ (Food Standart Agency) вече е издала препоръки и пусна серия от рекламни клипове, призоваващи хората да контролират съдържанието на сол в продуктите, които купуват.

Според Агенцията продуктите от еднакъв вид могат да имат доста различно съдържание на сол и потребителят е добре да избере тези, които съдържат най-малко количество сол.
Освен пицата и сосовете, богати на сол са колбасите, кренвиршите, шунката, чипсовете, ядките и сухарите.

Анкета, проведена сред възрастното население на Великобритания през 2002 г. показва, че само 40% от хората четат етикетите и проверяват наличието на сол в продукта, който купуват.

Само 14% от анкетираните са отговорили правилно, че грам натрий е повече от грам сол. Повечето хора погрешно са убедени, че два такива продукта съдържат еквивалентно количество сол.

Експертите настояват, че ограничаването на употребата на сол е “най-добрата услуга, която човек може да направи на сърцето си”.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
55+    превенция    изследвания    хранене и диети    
 
more news
rss
 
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.