zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Пролетната умора не е илюзияПролетната умора не е илюзия

Безсънието и спадът в настроението са логични последици от зимата.

здраве.bg

... пролетни проблеми със здравето са резултат най-вече от особеностите на характера - оптимистите “виждат светлината” във всякакво време, а песимистите не са радват и на слънцето...

Жените са предразположени в по-голяма степен към депресията, тъй като те са по-емоционални в своите възприятия, т.е. тяхната психика е по-уязвима.

Сезонните депресии като правило не са особено силни и опасни, но някои техни прояви следва да се наблюдават, за да се вземат при нужда съответните мерки.

Независимо дали се дължат на едни или други причини, пролетните проблеми не са заблуда или самовнушение. Независимо от факта, че науката не може все още да даде точно обяснение за природата на пролетната депресия, ако тя продължава повече от месец и се повтаря всяка година, задължително трябва да се потърси консултация със специалист. Хората със склонност към стомашни и чревни заболявания пък трябва да обръщат по-голямо внимание на рационалното хранене.

Няколко “пролетни” съвета:

• Яжте на всеки 4 часа. Не се отказвайте от вечерята, но тя трябва да бъде лека (плодове, кисело мляко). Бъдете внимателни с продуктите, стимулиращи секрецията на стомашния сок - подправките, силния чай, кафето, пушените продукти.

• Спазвайте строг дневен режим. В преходния период се нуждаете от здравословен сън. Ако страдате от гастрит, работата на смени не е за препоръчване.

• Пролетта не е правилния сезон за спазване на диети – особено първите месеци. Организмът има нужда от разнообразна храна, богата на витамини и минерали, без да се злоупотребява с мазнините и въглехидратите.

• Приемайте повече витамини! Те ще премахнат раздразнението, ще нормализират работата на нервната система, ще подобряват състоянието на кожата и косата. Богати природни източници на витамини са месото, изварата, прорасналата пшеница, копърът, магданозът, целината, прясната бирена мая.

• Увеличете приемът на витамин С! Сънливостта и постоянните настинки са един от сигналите за недостиг на аскорбинова киселина....

 
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    любопитно    превенция    
 

more news
rss
 
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.