zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Бързото хранене е изцяло погрешна концепцияБързото хранене е изцяло погрешна концепция

Лошият баланс и високата калоричност остават характерни за този тип храна.

здраве.bg

Неведнъж сме писали за т.нар. заведения за бързо хранене. Типични за страните от западна Европа и САЩ, през последните 15-20 г. те стават все по-популярни и у нас.
По-долу ви предлагаме в превод статия, публикувана преди дни в един от най-големите американски вестници. Тя взима за пример само една от веригите за бързо хранене, но затова пък най-популярната.

Според официалния сайт на Макдоналдс:

- храната е балансирана по отношение съдържанието на белтъчини, мазнини и въглехидрати, а нейната енергийност не надвишава дневните нужди от калории;

- предлагането на салати и увеличаването на асортимента от пилешки и рибни ястия спомагат за намаляването на мазнините и холестерола в традиционното меню;

- върху листовките е посочена информация за калоричността на отделните ястия и напитки;

- рекламата на цялата верига е насочена към поощряване към здравословния начин на живот и спорни занимания. Дори лицето на компанията – всеизвестният клоун е вече със значително по-стройна фигура.

Дотук всичко звучи прекрасно. И за обяд си взимате чийзбургер, салата „Цезар”, малка порция картофи, сладкиш с вишни и капучино.
Хлебчето от чийзбургера (което е доста сладко!?), свършва неочаквано бързо. И салатата трябва да се дояжда с пържените картофки. Изяждате сладкиша, изпивате и капучиното. Но гладът все още се обажда...

Ако се вярва на таблиците за калоричността на ястията, с този обяд се получават около 1140 калории (което е половината от дневната норма).
Колкото до “добрия баланс”, мазнините (54 г) са 1,5 пъти повече от допустимата норма за възрастни и хора с наднормено тегло. А има още и 27 г захар, т.е. 5 ч.л. - това също е много.

Дори чийзбургерът съдържа 7 г захар – не напразно той ни се струва сладък. Ако всеки ден ядете подобна храна, при типичния за съвременния човек начин на живот, неизбежно ще напълнеете.

Ако сте решили да спазвате...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    хранене и диети    
 

more news
rss
 
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.