zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Фаст-фуд: между митовете и реалността



Фаст-фуд: между митовете и реалността

здраве.bg

... натриев глутамат, който придавал специфичен вкус на ястията. Те допадали на клиентите дотолкова, че наистина може да се говори за хранително пристрастяване.

В последствие е установено, че натриевият глутамат при редовна употреба крие риск от алергии и неговото използване е силно ограничено. Все пак не може и да става дума за пристрастяване, а по-скоро за различни вкусове.

Хранителни добавки се използват в хранителната промишленост на практика във всеки продукт. Към тях се отнасят ароматизаторите, оцветителите, стабилизаторите, антиоксидантите, консервантите. Но те не водят до привикване.

Основното изискване към всички хранителни добавки според международните стандарти е те да нямат биологична активност, т.е. да не влияят на физиологията на човека и да не водят до пристрастяване.

Затова и те се използват единствено заради своите химични свойства – да придават вкус, цвят, аромат и т.н. Казано другояче те имат за цел да задоволяват определени изисквания към храната – също както всеки поставя различно количество сол или сос в това, което яде.

Разбира се, превръщането на фаст-фуд в ежедневие не може да се толерира. “Бързата” храна не се отличава с балансирано съдържание на белтъчини, въглехидрати, мазнини, витамини и микроелементи. Изследванията показват, че преобладават въглехидратите и мазнините, докато от всичко останало тялото има нужда от повече, отколкото получава.

Тази липса на баланс има своите съвсем видими резултати – неслучайно най-много хора с наднормено тегло или вече страдащи от затлъстяване има в англо-саксонския свят, където фаст-фуд отдавна е станал всекидневие за мнозина.

Не е чудно и че много деца също страдат от тегло над нормата. Организмът, който расте, е особено чувствителен към дисбаланса в храната и липсата на някои вещества в нея.

Според някои диетолози обяснението защо фаст-фуд привлича хората е психологическо. Когато човек е гладен, красиво оформената храна разбира се изглежда привлекателно. Освен това този...

 
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    
 
more news
rss
 
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.