zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Фаст-фуд: между митовете и реалността



Фаст-фуд: между митовете и реалността

здраве.bg

В какви ли не грехове обвиняват заведенията за бързо хранене. Че храната е канцерогенна, че води до привикване и затлъстяване, че няма нищо общо с рационалното и здравословно хранене. Кое от всичко това е истина и има ли изобщо такава в тези наистина сериозни обвинения!? Защото, ако не друго, на храната там не може да се отрече поне едно - повечето хора я намират за много вкусна.

Ако става дума за канцерогенността, тя трябва да се търси евентуално не в самите продукти, а в технологията на производството. Дори и заклетите врагове на фаст-фуд трябва да признаят, че заведенията, предлагащи такава храна, начините на производство са съобразени с най-модерните технологии, прилагани в хранителната промишленост като цяло. Затова не може и да става дума за канцерогенност. По-скоро такава може да се търси при приготвената в домашни условия храна – например при използване на прегоряла мазнина.

Ако установите, че една и съща мазнина се използва безкрайно в някой ресторант, тогава наистина може да имате претенции – доказано е, че няма как след определен брой загрявания или дълъг престой след употреба да не се появят канцерогенни свойства.

Не може да се посочи колко пъти следва да се използва една мазнина. Това зависи от нейния вид и начин на съхранение. За някои видове ограничението е до 2 пъти, други могат да се използват и 5 пъти, без значение какво се приготвя в тях.

От значение е и времето за приготвяне на храната. Ако според изискванията на технологията то следва да е 5 мин., а на практика е 8, това вече създава предпоставки за съмнения в качеството.

Често обвиняват заведенията за бързо хранене, че използват и добавки, които водят до привикване и дори до пристрастяване. Началото на това мнение е още в средата на миналия век, когато в Европа се появяват първите сигнали за тревога от определено хранително поведение, получило дори свое име – “болестта на китайските ресторанти”.

В приготвянето на китайската храна тогава често е бил използван...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    
 
more news
rss
 
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.