zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Витамините и минералите: внимавайте в дозата!



Витамините и минералите: внимавайте в дозата!

Хипервитаминозата е опасно състояние, от което организмът трудно и бавно се освобождава.

здраве.bg

През 90-те години на 20 век в САЩ и много други страни бе наблюдаван истински бум в употребата на витамини и минерали. Те бяха приемани в дози, които превишаваха препоръчителната норма от 10 до цели 100 пъти. По този начин много хора се опитваха да се избавят от простудата, затлъстяването, сърдечно-съдови и кожни заболявания, пародонтита и дори от рака.

Но постепенно изследванията показаха, че прекомерното използване на витамини (хипервитаминозата) може да е по-опасна за здравето от недостига на витамини (хиповитаминозата).

Джейн Броуди (медицински експерт) и доктор Стампфер, професор в Харвардското медицинско училище публикуваха преди година статия, в която изрично посочиха, че препоръките за приемане на големи количества витамини се “основават на нищожни доказателства”.

Количеството витамини, които трябва да приемат възрастните и децата зависят от много фактори включително от възрастта, пола, здравословното състояние.

Не трябва да се забравя и фактът, че част от микроелементите са способни да взаимодействат помежду си, а това не винаги е от полза за организма.

Витамин С се смята за всепризнат антиоксидант, който спасява клетките от увреждане, но в съчетанието си с желязото той се превръща в оксидант, т.е. в елемент с противоположно действие. Всичко това, според Броуди, ни прави “потребители и доброволци на лошо контролиран експеримент”.

Не е определена всекидневната доза бета-каротин, тъй като той се включва в дозировката на витамин А. Но във високи дози той е способен да предизвика пожълтяване на кожата. Според някои специалисти, той е в състояние да провокира и редица ракови заболявания.

Витамин С се препоръчва в минимална доза 60 мг дневно. При надвишаването на този праг той започва да взаимодейства например с някои лекарства срещу рак. Витаминът пречи и при диагностиката на заболявания на дебелото черво.

Всекидневната препоръчителна доза витамин Е е 8 мг за жените и 10 мг за мъжете. Високите дози, превишаващи 50 пъти...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    лекарства    
 
more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.