zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Лятната отпуска: почивка или нов стрес?



Лятната отпуска: почивка или нов стрес?

здраве.bg

На прага на всяко лято всички се замислят за по-продължителна почивка, по възможност по-далеч от дома. Желанието ни, разбира се, винаги е да успеем да си починем пълноценно. Как обаче наистина да го постигнем без да превърнем смяната на обстановката в още един стресов фактор...

Човешкото тяло е устроено така, че се чувства истински добре само в доста тесен температурен диапазон. Затова през горещите летни месеци механизмите на физическата и химическата терморегулация са особено важни.

• Къпането (най-вече контрастният душ) помага за възстановяване на имунитета, подобрява обмяната на веществата, помага на кожата да диша, повишава запаса от физически и психически сили.

• Плуването подобрява кръвообращението и дишането, премахва болките в мускулите и нервите, помага за възстановяването и увеличаването на обема на движенията в ставите, но само при разумно натоварване. Ограниченията са особено препоръчителни страдащите от сърдечно-съдови заболявания, епилепсия, както и тези, на които са направени тежки операции.

• Сезонът на къпането и то за най-закалените не бива да започва преди температурата на водата да е поне 15-16 градуса. Оптималното време за къпане е сутрин и вечер, по 5-6 минути, като престоят във водата постепенно се увеличава до 20-30 минути.

• Не трябва да влизате рязко във водата, ако сте прекомерно загрети и изпотени, ако сте употребявали алкохол или сте се хранили наскоро, а също така ако страдате от повишено кръвно.

Правилно подбраната доза слънце стимулира нервната система, подобрява обмяната на веществата, способства за образуването в организма на витамин D, оказва благотворно влияние на жлезите с вътрешна секреция, подобрява защитните сили и повишава общия тонус. Но при предозиране се получава точно обратният ефект.

Преките слънчеви лъчи са противопоказни за хората, страдащи от исхемична болест на сърцето, хипертония, енцефалопатия, варикозно разширение на вените, затлъстяване, туберкулоза, Паркинсон, епилепсия, заболявания...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    любопитно    
 
more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.