zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Знаем ли достатъчно за белите дробове



Знаем ли достатъчно за белите дробове

здраве.bg

Белите дробове са сред най-сложните и без съмнение един от най-важните органи в тялото ни. Ако нагълтаме студен въздух, съществува реална предпоставка да се простудим – това знае всеки. Но защо тогава, ако дишаме студения въздух през носа, можем да помогнем за лечението на някои белодробни заболявания?

Редица изследвания показват, че дори в най-лютата зима и в най-големия пек температурата на белите ни дробове остава около 36,6 градуса, т.е. те работят и като печка, и като хладилник....

Състоянието на белите ни дробове се влияе от годишния сезон както и целия ни организъм. Например през есента не се препоръчва дишането на студен въздух, тъй като през този период нашите горни дихателни пътища са отслабнали. Но това не се отнася за пролетният студен въздух , който е истинско лекарство, стоплящо белите дробове, отслабнали от “зимния студ”. Преходът към топлото време трябва да е плавен, защото бързото настъпване на топлината не помага, а изостря заболяванията на белите дробове.

Тяхната главна задача разбира се е дишането и преработването на кислорода във въглерод. Но освен това те произвеждат топлина и затова се нуждаят от определено външно условие – студения въздух. По този начин те охлаждат прекалено топлия въздух. Изчислено е, чебелите дробове за части от секундата могат да нагреят литър въздух до 50-100 градуса.

Глюкозата е основен източник на енергия за човешкия организъм. Но в белите дробове мазнините са източникът на тази енергия. Тяхното изгаряне дава 9 пъти повече топлина, отколкото глюкозата. Това посочва още една свръхнормативна функция на белите дробове - именно в тях се извършва окисляването на мазнините. Хората, в стремежа си да отслабнат, упорито тренират мускулатурата си, но често не постигат желаните резултати. Защото в мускулите “изгаря” глюкозата, а не мазнините.

Окисляването на мазнините става на повърхност на алвеолите. Излизайки от белите дробове, кръвта се филтрира, като оставя капчици мазнини в алвеолите. Затова за белодробните заболявания...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    
 
more news
rss
 
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.