zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Знаем ли достатъчно за белите дробове



Знаем ли достатъчно за белите дробове

здраве.bg

... е особено полезна сланината. Някои специалисти дори препоръчват сутрин в устата да се постави парченце сланина - погълнатите мазнини веднага попадат в белите дробове.

Често по време на разходки през пролетта ние пренасищаме организма си с кислород, а това способства за разширяването на кръвоносните съдове и т.нар. пролетна умора. Затова трябва да се търси златната среда – организмът да поема достатъчно, но не прекалено много кислород.

Доказано е например, че специални упражнения от йогата (например капалабхати-пранаяма) способства за преработването на кислорода в белите дробове във въглерод и за увеличаване на температурата. Тази висока температура е аналогична на температурата при дишането на студения въздух. Охлаждането действа на организма чрез пониженото съдържание на кислорода в периферната кръв. Казано по-ясно при охлаждане съдържанието на кислорода в кръвта рязко спада. Когато не достига температура, не достига и кислород. Именно тогава белите дробове се превръщат в допълнителен орган на топлинна продукция.

Изследванията показват, че при изпълняването на някои пранаяма съдържанието на кислорода може да намалее с 60%. Затова привържениците на тази алтернативна техника знаят, че тя трябва да се прави при залез и изгрев слънце, по пладне или в полунощ.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    
 
more news
rss
 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.