zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Витамините: достатъчно, но не и прекалено!Витамините: достатъчно, но не и прекалено!

Най-добре е необходимото на организма количество витамини и минерали да се осигурява чрез храната.

дневник.bg
още новини от дневник.bg


Всички хора знаят, че храната трябва да е богата на витамини и минерали, но в съвременния напрегнат живот все по-рядко приемаме разнообразни продукти и се храним балансирано.

Обикновено хапваме някакъв сандвич на крак, солети, шоколад или нещо друго, колкото "да се залъже" глада. Затова обаче доста често се стига до недостиг на витамини и минерали. Авитаминозата може да се изрази в косопад, чупливи нокти, отпадналост. Недостигът на желязо води до анемия. Липсата на витамин D, калций и фосфор пък причинява рахит.

Данните от наблюденията сочат, че особено много хора днес не приемат достатъчно витамини Е, В1, В6, цинк и магнезий. Освен това повечето витамини и минерали в хранителните продукти са неустойчиви на термична обработка, а витамин С от прясно изцедения лимонов или портокалов сок се разгражда, ако престои по-дълго. Затова плодовете трябва да се консумират сурови, а фрешът - да се пие веднага.

Лекарствата "убиват" витамините

Практически всички медикаменти в някои случаи имат странични ефекти, а някои - и негативно действие върху витамините и минералите. Аспиринът например намалява съдържанието на цинк и витамин С в организма. Антибиотиците разграждат витамин К. Лекарствата за сърце намаляват количеството калций, калий и витамин В6. Желязото, което често се приема при умора и анемия, трябва да се съчетава с витамин С, Е, магнезий и цинк. Доста лекарства срещу гастрит пък разрушават витамините А и В1.

Антидиабетичните и противоязвени лекарства атакуват витамин В12. Медикаментите срещу холестерол намаляват количеството на витамин А, Д, Е, К, В9 и бета каротин. Има диуретични медикаменти, които намаляват калия, калция и магнезия. Хормоналното лечение като правило е опасно за количеството витамини В, Е, С, както и за магнезия и цинка. Затова, когато се пият такива препарати, е добре да се добавят и съответните...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    лекарства    
 

more news
rss
 
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.