zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Официално обявиха, че планират доплащане в болницитеОфициално обявиха, че планират доплащане в болниците

(фото: дневник.bg)

29 ноември 2007, дневник.bg
още новини от дневник.bg


Пакет от законодателни промени, които включват доплащане в болниците, вдигане на мораториума върху приватизацията, концесиониране на лечебните заведения и демонополизация на здравната каса ще внесе следващите дни в парламента министърът на здравеопазването Радослав Гайдарски.

Законопроектите вече са готови, остава да уточним само някои детайли, съобщи във вторник той. Гайдарски информира, че има сближаване на позициите на коалиционните партньори по тези спорни моменти. Като начало ще се продават само излишните сгради и дворове на болниците. Още догодина обаче ще започне раздържавяването на общинските лечебни заведения, стига решение за това да вземат кметовете и общинските съвети. От 2008 г. ще се отдават на концесия и лечебните заведения, като за това вече има заявен интерес както от български, така и от чуждестранни инвеститори, каза Гайдарски.

Министърът обаче не се ангажира със срокове, в които ще бъдат въведени всички предлагани от него мерки. Това трябва да решат депутатите, каза той. По думите му засега все още не е изяснен само въпросът за въвеждането на задължителен втори стълб в здравното осигуряване, за който настоява ДПС.

Идеята да се доплаща в болниците беше лансирана първо от НДСВ. Според депутата Атанас Щерев по този начин ще се премахнат нерегламентираните плащания в сектора, които достигали 1 млрд. лв. годишно. Щерев обаче предлага държавата да покрива задълженията на социално слабите, като за целта се създаде специален фонд. Царският депутат Антония Първанова поясни, че доплащането в болниците е първата крачка за по-сериозното включване на допълнителните здравни фондове в пазара на медицински услуги. Когато хората разберат, че трябва да дават пари на ръка, ще имат стимул да се осигурят в частните фондове, смята д-р Първанова. По думите й тези мерки са необходими, за да продължи реформата в сектора.

Министър Гайдарски съобщи във вторник, че правителството ще приеме националната здравна стратегия след 10 декември. Досега министрите връщаха...

 
добави в:
 
Още по темите:
нормативи    
 

more news
rss
 
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.