zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как да избягваме проблемите с косата през лятото



Как да избягваме проблемите с косата през лятото

здраве.bg

През лятото нашата коса страда предимно от слънчевите ултравиолетови лъчи, които разрушават пигмента и незаменимия за косата кератин. В резултат на това тя става слаба, загубва своя блясък, а косъмът започва се “цепи” много лесно. Горещината и топлият вятър задълбочават проблема, тъй като обезводняват основата на косъма.

Тези неприятности могат да се избегнат или поне да се намали ефекта от вредното въздействие.

На първо място - най-разумно е косата да се скрива от слънцето.

Различните шапки, ленти и кърпи са особено необходими на хората с тъмна коса, защото в тяхната коса има повече уязвим пигмент. Разбира се, и за хората със светла коса е препоръчително да предпазват косата си от слънчевите лъчи.

Съществуват специални видове сапун и спрей, предназначени за този сезон, в състава на които влизат метални оксиди (желязо, титанов диоксид), които покриват основата на косъма и го защитават от прегряване.

Хората със суха кожа на главата трябва да бъдат особено внимателни през лятото. За да се запази сухата коса здрава, трябва да се използват овлажняващи средства с екстракт от алое вера, водорасли, джинджифил, пантенол, соеви протеини, жожоба, розмарин, лайка. Всички тези вещества добре овлажняват кожата на главата и косата.

Известно е, че в горещо време потните и мастните жлези работят почти два пъти по-активно и отделят голямо количество секрет. Сухата кожа е много чувствителна - тя може да се раздразни от мазнините. Затова трябва да се мие по-често (на 1-2 дни).

Кожните мазнини са питателна среда за размножаване на бактерии и гъбички. И не само за тези, които постоянно живеят по кожата на главата и при благоприятни условия започват усилено да се развиват, но и за патогенните. Затова специалистите съветват хората с мазна коса да мият главата си всеки ден с хладка вода и да я изплакват със студена.

Мазната коса трябва често да се разресва - това помага за разпределянето на кожните мазнини по косата, а те са специална природна защита...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
превенция    хигиена    aлтернативи    
 
more news
rss
 
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.