zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как да избягваме проблемите с косата през лятото



Как да избягваме проблемите с косата през лятото

здраве.bg

... срещу ултравиолетовите лъчи и прегряването. Според някои препоръки косата трябва да се разчесва (от корена към края) не по-малко от 100 пъти за едно денонощие.

През лятото не се препоръчва употребата на гел. Той привлича слънчевите лъчи и може да предизвика т.нар. термолиза - разрушаване на основата на косъма под въздействието на топлината. Противопоказни са и масажите на главата, които способстват за още по-голямата активност на мастните жлези. Изключение прави освежаващият криомасаж с течен азот, който се прави в много салони за красота.

През горещите дни не си струва да се правят маски за коса с рициново масло и жълтъци – те създават допълнителна питателна среда за бактериите и гъбичките. За да не се наруши пигментацията на косата през лятото не се препоръчва върху нея да се нанасят парфюми или тоалетни води, които могат да предизвикат обезцветяване на косъма.

Много полезно е един-два пъти седмично косата да се изплаква с билкови отвари. Те не предпазват от ултравиолетовите лъчи, но възвръщат еластичността на косъма. Хората със светла коса могат да използват настойка от лайка или липов цвят, а тези, които искат за изсветлят косата си по естествен начин могат да поставят няколко капки лимон в охладена преварена вода, с която да изплакват косата си след измиване. Хората с тъмна и рижава коса могат да използват в качеството на естествен пигмент басмата (боя за коса, която използват източните народи) и къната.

И още една тайна. Ако искате косата ви да изглежда естествена и с натурален блясък, след всяко измиване трябва да я подсушавате с хавлия от естествена коприна. Най-малките молекули на коприната попадат в основата на косъма и придават на косата блясък, мекота и лъскавина.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
превенция    хигиена    aлтернативи    
 
more news
rss
 
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.