zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Личността се моделира много по-лесно, отколкото сме смятали



Личността се моделира много по-лесно, отколкото сме смятали

Американска психоложка превръща деца в лъжци, за да го докаже.

Тя.bg

Интригуващо проучване, проведено с деца в Университета Станфорд (Stanford University) показва, че характера на човек е много по-податлив на моделиране, отколкото сме смятали досега, разказва онлайн изданието "Тя", позовавайки се на статия от сп. Newsweek.

Психоложката Каръл Дуик (Carol Dweck) превърнала иначе добри дечица в съзнателни лъжци, като при това тя изкарала на бял свят най-лошото в децата съвсем любезно. Психоложката хвалила децата щедро – точно така, както много родители го правят всеки ден. Дуик казвала на децата колко са умни, а в края на деня те вече съчинявали опашати лъжи.

Ето и цялата история: Дуик изучава личността и постиженията на човека. Тя е един от нарастващия брой психолози, които вярват, че личността подлежи на непрекъсната промяна, което е една радикално-различна позиция от стария начин на мислене. Старата представа за човека е, че нашата личност – общия сбор от качествата ни – се наследява, като се получава в точно фиксирани параметри с раждането и не подлежи на промяна през целия ни живот. Ето защо, доскоро хората са поставяни в категории: авантюристи или притеснителни; състезатели или непукисти; съзнателни и искрени или – разбира се – негодници и лъжци.

Според новия модел на мислене, чертите на характера не са фиксирани, а променливи, като има много идеи защо личността би могла да се промени. Теорията на Дуик казва, че нашите собствени представи за самите нас и за света имат огромно влияние върху това какви ставаме всъщност. С други думи, нашите собствени теории за личността и способностите оформят характера ни. Ето го и доказателството - експеримента с лъжата. Дуик накарала стотици деца на възраст под тийнейджърската да направят тест. Задачите били от стандартен тест за оценяване коефициента на интелигентност (IQ) и повечето от децата се справили добре. Но когато Дуик похвалила децата за работата им, тя го направила по различен начин. Някои деца били похвалени за природните им качества (Браво, чудесен резултат! Ти...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    деца    изследвания    психология    
 
more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.