zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Личността се моделира много по-лесно, отколкото сме смятали



Личността се моделира много по-лесно, отколкото сме смятали

Американска психоложка превръща деца в лъжци, за да го докаже.

Тя.bg

... си толкова умен!), докато други били похвалени за положените усилия (Браво, чудесен резултат! Явно си положил много усилия!).

Това може да изглежда като незначителна разлика, но за едно развиващо се съзнание двата израза са различни като нощта и деня. Първото твърдение изразява убеждението, че човешките способности са фиксирани и непроменими като даденост, докато второто набляга на потенциала за развитие и на значението на положените усилия. Резултатът бил мигновен и недвусмислен: децата, на които било казано, че са умни, веднага станали предпазливи, като се опитали да се “измъкнат” от ново тестване, което би могло да покаже някоя тяхна слабост. Другите, които били похвалени за усилията си, точно обратното – станали “гладни” за нови предизвикателства. Нещо повече: когато децата в последствие били накарани да решат нови, много трудни задачи, с които всички те се справили зле, “умните” приели провала много лично и го пренесли върху самооценката си за собствената им стойност, докато “прилежните” се “запалили” още повече да залягат на ученето.

Но ето го и “гвоздея”. Като последен етап от експеримента, Дуик накарала децата да напишат мнението си за теста, уж заради други деца, които биха могли да го правят в бъдеще. Имало също така възможност да пишат за резултатите си. Близо 40% от децата, които били похвалени по-рано за природния си талант, излъгали за това, как са се справили с теста, като “надули” резултата. В действителност това, което направили, е да използват лъжата, за да прикрият несъвършенствата си, от които започнали да се срамуват.

Дуик “превърнала” също така нормални, обикновени деца в отмъстителни, несигурни и мързеливи – всичко това чрез моделиране на тяхната представа за самите тях и техния потенциал. Всички експерименти на психоложката са описани в книгата и “Съзнанието: Новата психология на успеха” (“Mindset: The New Psychology of Success”).

Изследванията обаче не били причина да се изпада в паника, пише Newsweek. Лошите черти също не...

 
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    деца    изследвания    психология    
 
more news
rss
 
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.