zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как да се справим сами с чувството за глад и повишения апетит



Как да се справим сами с чувството за глад и повишения апетит

dieti.info
четете още в dieti.info


Напълно по нашите възможности е да се справим с чувството за глад и повишен апетит без да използваме специални лекарствени средства. За тази цел е необходимо да се откажем от диетите, свързани с глада, да се храним по режим и да приложим някои методи за намаляване на апетита.

Нашето меню трябва да бъде внимателно обмислено за да не изпитваме глад между основните хранения, съветват диетолози в списание International Journal of Obesity.

Напълно реално е да се отслабва и да се съхранява чувството за ситост, твърдят те - основният ръководен принцип е да се яде по малко, но често – на всеки 2-3 часа.

Закуската задължително трябва да бъде обилна и да включва горещо ястие. Най-добре е тя да включва белтъчини, например яйце, извара, парче месо или риба.

Следващото хранене трябва да бъде след не повече от 2-3 часа. Може да се изяде някакъв плод или зеленчук - банан, ябълка, портокал, морков или няколко листа зелена салата. Подходящи също са ядките и сушените плодове. Целта на това междинно похапване е да се неутрализира стомашния сок и да се предупреди чувството за глад. Ако не сте яли повече от 4 часа, стомашният сок предизвиква зверски апетит и желание да се изяде всичко, което ни попадне.

Обядът трябва да следва появилото се леко чувство на глад. За менюто можете да се погрижите предварително, като избегнете всички кафенета и ресторанти за бързо хранене. Можете да си го приготвите и у дома (например салата със студено месо или риба, варено яйце). Трябва да се нахраните добре, за да не търсите допълнително бисквити или кроасани. След 2-3 часа можете да направите втора закуска – отново с някакъв плод.

Вечерята е третото “голямо ядене”. Подходящи са парче риба или месо и салата. Главното е да не се храните по-късно от 7-8 часа вечерта.
1-2 часа след вечеря изпийте чаша айрян или мляко и по този начин с настъпването на нощта няма да изпитате потребност да отворите...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    
 
more news
rss
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.