zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Подходящият шампоан: как да изберем правилно



Подходящият шампоан: как да изберем правилно

10 насоки за добрия избор.

здраве.bg

... на косата, протеинът я заздравява. Липидите й придават мекота, еластичност и блясък. Не по-малко полезни са витамините, особено витамин А или ретинолът. Той стимулира обменните процеси, водещи до стареенето на клетките. За “късащата” се коса е полезен витамин С. Аминокиселините също отлично подхранват косата.

5. Шампоани за проблемна коса

На мазните коси са необходими миещи средства като танин или хинин, нормализиращи работата на мастните жлези. Струва си да се избере шампоан с голяма пянообразуваща (т.е. почистваща) способност. Шампоаните за мазна коса трябва да съдържат лубрикатори - омазняващи вещества. Върху боядисаната или накъдрената коса благоприятно въздейства лецитинът. За косата, която се “цепи”, е подходящ шампоанът със силикон. При пърхот и себорея ще помогнат сериите с цинк или катран, но ще ги излекуват единствено лечебните шампоани.

6. Сменяйте шампоаните

Колкото и да ви харесва даден шампоан, вие трябва да го сменяте. Специалистите съветват това да става на всеки 2-3 месеца. Косата свиква с полезните вещества и постепенно престава да реагира на тях, затова смяната е задължителна. След известно време може отново да се върнете към любимия си шампоан.

7. Винаги използвайте средства след миене

Балсамите не само подхранват, овлажняват и заздравяват косата, но и намаляват наелектризирането й, улесняват разресването и придават обем на прическата. Те предпазват косата от въздействието на слънцето, вятъра, горещия сешоар и от проникването на вредни частици, съдържащи се във въздуха.

8. Подхранващи маски.

Проблемната и увредена коса се нуждае и от подхранващи маски. Те съдържат лечебни вещества, способни да проникват дълбоко в косъма и да възстановяват неговата структура. Маските обикновено се втриват в косата и се оставят известно време, след което се измиват. Добре е те да се използват веднъж на 10 дни.

9. Две или три в едно.

Често се срещат шампоани, включващи в себе си балсам или друга подхранваща...

 
 
Още по темите:
любопитно    хигиена    
 
more news
rss
 
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.