zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Подходящият шампоан: как да изберем правилно



Подходящият шампоан: как да изберем правилно

10 насоки за добрия избор.

здраве.bg

Изобилието от съвременни средства за грижи за косата могат да затруднят при избора всеки човек. За да изберем най-подходящия шампоан на първо място трябва да сме наясно с особеностите на своята коса.

1. Според степента на замърсяване

Най-разумно е косата да се мие 1-2 пъти седмично – ако го правим по-често, може да й навредим, защото тя се лишава от естествените мазнини, става суха и като че ли лишена от живот, а кожата по главата започва да се бели. Мазната коса трябва да се мие веднъж на 3-4 дни, а сухата по-рядко - на 5-7 дни. Това правило важи и през лятото, когато косата интензивно се обезводнява под въздействието на вятъра и слънцето. Честото миене всъщност лишава косата от природната й защита.

2. Според типа коса

Мазната коса се отличава с мазен блясък и се слепва бързо след измиване, а сухата е твърда на пипане. Но понякога може да сгрешим, защото типът на косата се определя от типа на кожата на главата. Дори при повишена активност на мастните жлези косата може да стане суха поради постоянното боядисване или въздействието на различните процедури по къдрене т.н. И обратното, под мазната коса може да се крие обезводнено кожно покритие. Неправилният избор на шампоан задълбочава проблемите. Затова е най-добре да се съветвате със специалист-дерматолог.

3. Внимателно избирайте шампоана

Лошият шампоан се разпознава веднага - косата стърчи, няма блясък и бързо се замърсява. При удачен избор тя става блестяща, разчесва се лесно и идеално се оформя във всякакъв вид прическа. За да изглежда добре, много фирми добавят в шампоана различни ароматизатори и оцветители. Колкото те са по-малко, колкото по-естествен е неговия цвят и по-скромен неговият аромат, толкова по-добър е той за косата. Много внимателни в избора си трябва да са хората, страдащи от себорея и алергии.

4. Допълнителните добавки

Различните компоненти в шампоаните притежават както козметични, така и лечебни въздействия. Например кератинът възстановява структурата...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    хигиена    
 
more news
rss
 
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.