zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Акупунктурата – все повече ЗААкупунктурата – все повече ЗА

здраве.bg

Иглорефлексотерапията (или както е по-популярна акупунктурата) се смята от някои специалисти за един от ефективните методи на лечение и профилактика на много заболявания. Тя позволява намаляването на приема на някои лекарства, а понякога и за пълното им отменяне.

Смята се, че акупунктурата се е появила преди не по-малко от 2000 г. в Далечния Изток. До средата на 20 век този метод се е разработвал изключително от китайските лечители, а едва след това е предизвикал интереса и на западната медицина.

Според иглотерапията много точки на повърхността на нашата кожа са свързани с вътрешните органи, но по много сложен начин, което позволява правилното въздействие върху тях само при отличното им познаване. Например акупунктурните точки, свързани с белите дробове, се намират на ръката, а тези, които са свързани с корема, на крака. При това всички терапевтични точки имат строго определено топографско положение и терапевтично значение.

За лечение се използват специални относително дебели игли, които се вкарват в точки от тялото, и аурикулярни (по-тънки) игли за ушната мида.

В съвременната акупунктура най-често се използват сребърни, позлатени и дори златни игли. Но през последните години специалистите все по-често използват обикновени стоманени игли (поради опасността от заразяване със СПИН).

За ефекта от терапията от голямо значение се смятат техниката и начинът на прилагане на иглата - тя може да се забие в кожата с ръце или с помощта на специални приспособления. Понякога преди това кожата се намазва с лекарствен препарат.

Точките не притежават висока чувствителност към болка. Тъкмо обратното - по време на сеанса той изпитва приятни усещания например как умората изчезва от тялото. Освен игли се използват и специални билкови пури, с помощта на които рефрексотерапевтите нагряват избраните точки.

Продължителността на сеансите е от 15 до 60 минути, като курсът на лечение се състои обикновено от 5 до 20 сеанса.

Всеки иглотерапевт подбира индивидуално...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    aлтернативи    
 

more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.